BE YOURSELF

Genderdiversiteit

Voel je je een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat heet transgender.

Transgenders

Transgenders (of juister gezegd: transgender mensen) voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. De officiële benaming voor dit verschijnsel is: genderdysforie, dat is een gevoel van onbehagen met het geslacht. Genderdysforie komt in alle tijden, in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor.

Diversiteit

De mate waarin genderdysforie zich uit, verschilt sterk van persoon tot persoon. Zo zijn er mannen voor wie het voldoende is om af en toe, maar wel vaak in het verborgene, vrouwenkleding aan te trekken. Maar er zijn ook transgender personen die zeer beslist vinden dat zij in het verkeerde lichaam zijn geboren. Vroeger noemde men alle transgender mensen meestal “travestieten” en tegenwoordig heeft men het over “transgenders”. Maar er is een grote diversiteit binnen de transgenderwereld. Er is onderscheid tussen transseksuelen (transmannen en transvrouwen), crossdressers, deeltijdvrouwen, gelegenheidsvrouwen en travestieten.

Ook kom je soms heel extroverte en extravagante uitingen tegen, zoals female impersonators en drag queens. Dat is het beeld dat de meeste mensen hebben bij travestieten. Maar als je met een drag queen gaat praten, krijg je vaak te horen dat die helemaal geen transgender gevoelens heeft: het gaat eerder om een soort van kunstzinnige uiting, een hobby of zelfs een beroep.

Transgender mensen proberen meestal juist niet op te vallen, ze vinden het fijn om aangezien te worden voor leden van het andere geslacht, omdat dat past bij hun gevoel. Er zijn ook transgenders die ergens tussen de beide uitersten in zitten. Zo zijn er mannen die als vrouw leven, maar geen geslachtsaanpassing willen of kunnen ondergaan.

Acceptatie

De acceptatie en emancipatie van transgenders komt, zij het moeizaam, op gang. Transgenders lopen nog vaak tegen vooroordelen aan. Zoals dat het aanstellers of excentriekelingen zijn, of mensen die zich maar wat inbeelden. Om die reden dragen veel transgenders hun ware ik als angstig geheim bij zich, bang dat dit uit zal komen en desastreuze gevolgen voor hun leven zal hebben. Het kan bij wijze van spreken uw buurman zijn, zonder dat u ook maar iets in de gaten heeft. Daarom is het aantal transgenders ook bijna niet te meten. Wel is bekend dat binnen de totale transgendergroep transseksuelen een minderheid vormen.

Make-up en kledingadviezen
Om zo goed mogelijk als vrouw gezien te worden door anderen, is het van belang om een juiste keuze te maken met make-up, haar, accessoires en kleding. Omdat niet iedereen hetzelfde is, past het ene kledingstuk en make-up je beter dan het andere. Graag wil ik je daarbij helpen. Mijn streven is dan ook om je innerlijke vrouw zijn op een zo mooi mogelijke manier naar buiten te brengen.

Littekens na borstverwijdering 

Voor behandeling van littekens of pigmenteren van de tepelhof na een borstverwijdering bij transgenders zie “medische pigmentatie – Borstverwijdering bij transgenders”.